Gramada, Vlasinsko jezero

Gramada, januar 2024

Ovoga puta, cilj je bio planinarski pohod po snegom zavejanoj planini Gramada, iznad Vlasinskog jezera, koja takođe nosi nazive i Crkvena planina, ali i Plana. Sudeći po zvaničnoj vremenskoj prognozi, spoljašnja temperatura je bila od -3C do 1C sa subjektivnim osećajem od -13C do -11C.   Pored Vladimira, svoj treći po redu ledeni uspon, realizovao je pomoćni instruktor kluba, Miodrag Krčmarik, profesor i glumac.Ono što podvižnici nisu očekivali, bila je jaka ledena kiša, susnežica i magla, koja ih je sprečila da dođu do najvišeg vrha ove planine. 

Ovo je do sada bio možda i najteži ledeni uspon. Trajao je ukupno oko 4 časova, ali sa jakom ledenom kišom, susnežicom i planinskim vetrom, zbog čega je uspon više nalikovao na neko četvoročasovno ledeno tuširanje, čemu je dodatno doprineo jak vetar, koji je kišu i susnežicu lepio za kožu dvojice podvižnika.

 

Besna kobila

Besna kobila, decembar 2023

29.12.2023. uspešno sam realizovao svou jubilarni 10. ledeni uspon i to na najviši vrh istoimene planine Besna kobila, 1923. mnv. Vreme je bilo idealno, a još idealnije je bilo to što je mi je ledeni brat na podvigu bio drug Ivan Smiljković, kome je ovo bio prvi ledeni uspon. Ivan je inače čovek koji je sa mnom daleke 2010/2011. godine meditirao u snegu i zaleđenom jezeru Grza, kada smo prvi put radili ozbiljan test našeg znanja o generisanju unutrašnje toplote i Tumo meditacije. Tada smo o tim metodama čitali samo u knjigama.
Nešto više o mojim podvizima i knjizi "Ledena veština" .
Dokumentarni film o Ledenoj veštini:   https://youtu.be/ODh0HYm0MpE?si=N1yn-vpWx1d7XSGy

 

Besna kobila

Besna kobila, mart 2023

Dok sedim u snegu na jednom od prevoja planine Besna kobila na temperaturi od -8°C do -13°C, pada sneg i vetar šiba, a ja pred kamerom objašnjavam rediteljki Katarini P. principe specifičnog disanja koje podstiče termogenezu.
True story 😁
 
🥶💪🤠❄️🏔️☃️🌬️🧘🥷

Kanjon Vučjanke

Kanjon Vučjanke, februar 2023

Takišugjo meditacija je jedna od najekstremnijih praksi pročišćenja elementom vode u Šugendo tradiciji.
U Šugendou, kao i u većini ezoternih tradicija širom sveta, ledena voda ima veoma moćna magijska svojstva. Šugenđe se izlažu ekstremnoj praksi obitavanja u ledenom vodopadu, kako bi hladna voda u svojoj moćnoj formi pročistila fizičko, energetsko i duhovno telo prakikanta.
Veruje se da ledena voda spira svu stagnantnu energiju, kao i zle uticaje, te nakon toga telo, um i duh praktikanta postaju suštinski čisti. Kada je meditant očišćen od negativnih uticaja, može se potpuno posvetiti meditaciji i kultiviranju duha.
 
🥶💪🤠❄️🏔️☃️🌬️🧘🥷

Rtanj planina

Rtanj planina, januar 2023

Rtanj, januar 2023.
Nakon svih preventivnih i bezbednosnih procedura po pitanju očuvanja zdravlja, a zatim i meditativnih sekvenci koje imaju za cilj razvoj duha i uma, moram da se osvrnem i na još jedan, manje duhovni a više ekstremni aspekt, a to je nalet adrenalina kada se nalazimo na planinskom vrhu bez odeće. Snažan vetar, hladnoća i sneg nam čeliče telo i zahvaljujući tome, naše telo proizvodi adrenalin jer smo donekle u evidentnoj životnoj opasnosti.
Meditativnim tehnikama i disanjem možemo da razblažimo ovaj adrenalinski nalet i da ga iskoristimo kako bi nam pojačao ovo neverovatno iskustvo.
Osećaj koji se javlja pri tom iskustvu je zaista neverovatan.
 
🥶💪🤠❄️🏔️☃️🌬️🧘🥷